(Paper) RRB Allahabad Sr. Clerk Exam Solved Paper (Held on 12-10-2008)

(Paper) RRB Allahabad Sr. Clerk Exam Solved Paper (Held on 12-10-2008)

1. Trasfer of heat through horizontal movement of air is called

(A) Advection

(B) Convection

(C) Conduction

(D) Radiation

Ans : (A)

2. Which of the following revers is referred to as "Dakshin Ganga"

(A) Krishna

(B) Godavari

(C) Mahanadi

(D) Cauvery

Ans : (B)

3. The clouds float in atmosphere because of their low-

(A) Temperature

(B) Viscosity

(C) Pressure

(D) Density

Ans : (D)

4. Which one is the first atomic plant established in India?

(A) Kaiga

(B) Tarapur

(C) Narora

(D) Kota

Ans : (B)

5. Who presides over the meeting of the council of ministers?

(A) The prime Minister

(B) The President

(C) Cabinet secretary

(D) Lok Sabha Speaker

Ans : (A)

6. What is the minimum age required to become Prime Minister of India?

(A) 18 Years

(B) 21 Years

(C) 25 Years

(D) 35 Years

Ans : (C)

7. Which of the following gases is used in the artificial ripening of fruits?

(A) Acetylene

(B) Ethylene

(C) Methane

(D) Ethane

Ans : (B)

8. The light waves are -

(A) Electric Waves

(B) Magnetic Waves

(C) Electromagnetic Waves

(D) Electrostatic Waves

Ans : (C)

9. Which of the folowing process produce Hydrogen gas?

(A) Electrolysis of water

(B) Passing of steam over red hot iron

(C) Reaction of Zinc with Hydrochloric acid

(D) All of these

Ans : (D)

10. The hydraulic brakes used in automobiles is a direct application of -

(A) Archmedes' Principle

(B) Pascal's Law

(C) Bernoulli's Theorem

(D) Faraday's Law

Ans : (B)

11. Which of the following planet orbits around the sun in background direction from east to west?

(A) Earth

(B) Mercury

(C) Venus

(D) Jupiter

Ans : (B)

<<Go Back To Main Page


Get Daily Study Material via Email.


comments powered by Disqus