Paper : (RRB) General Knowledge Paper Pattern


Paper : (RRB) General Knowledge Paper Pattern

1. When was the first underground railway (Metro Railway) started?

(a) 1982
(b) 1989
(c) 1984
(d) 1992

Ans:- C

2. Shatabdi Express train was started in

(a) 1984
(b) 1988
(c) 1990
(d) 1985

Ans:- B

3.At which of the following places Diesel Component Works is established?

(a) Jamshedpur
(b) Patiala
(c) Perambur
(d) Varanasi

Ans:- B

4.Which Zone is the largest in Indian Railways?

(a) Central Railway
(b) Northern Railway
(c) Eastern Railway
(d) Western Railway

Ans:- C

5.The railway station situated in the extreme south is

(a) Chennai
(b) Cochin
(c) Kanyakumari
(d) Trivandrum

Ans:- C

6.A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called

(a) dock platform
(b) passenger platform
(c) island platform
(d) goods platform

Ans:- C

7.When was the nationalization of Indian Railways done?

(a) 1952
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1954

Ans:- B

8.In which year Research, Design and Standard organization was established?

(a) 1954
(b) 1957
(c) 1959
(d) 1967

Ans:- B

9.Railway Staff College is situated at

(a) Bangalore
(b) Secundrabad
(c) Chennai
(d) Vadodara

Ans:- D

10.Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?

(a) Lucknow
(b) Bangalore
(c) Pune
(d) New Delhi

Ans:- A

11.Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?

(a) South-Central Railway - Secunderabad
(b) Central railway - Bhopal
(c) South Railway - Chennai
(d) North Railway - New Delhi

Ans:- B

12.Between which of the destinations the first Indian train was started?

(a) from Calcutta to Delhi
(b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat
(d) From Mumbai to Madras

Ans:- B

13.When was the first train in Indian started?

(a) 1851
(b) 1852
(c) 1853
(d) 1854

Ans:- C

14.In which Governor-General's reign railway lines in India was established?

(a) Lord William Bentick
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning
(d) Lord Dalhousie

Ans:- D

15.A station where the rail lines end, is called

(a) junction station
(b) way-side-station
(c) block station
(d) terminal station

Ans:- D

16.How much distance was traveled by first train of India?

(a) 33 km
(b) 36 km
(c) 34 km
(d) 46 km

Ans:- C

17.What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?

(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth

Ans:- D

18.What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?

(a) 4300 Km
(b) 3700 Km
(c) 4290 km
(d) 5298 km

Ans:- B

19.The headquarters of North-Eastern railway is situated at

(a) Mumbai (V.T)
(b) Guwahati
(c) Gorakhpur
(d) New Delhi

Ans:- C

20.When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?

(a) 15th Jan, 1958
(b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956
(d) 14th April, 1952

Ans:- A

21.The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is

(a) Calcutta
(b) Maligaon (Guwahati)
(c) Chennai
(d) Gorakhpur

Ans:- B

22.In which of the following cities, the first sub-way train was started?

(a) Mumbai
(b) Delhi
(c) Calcutta
(d) Chennai

Ans:- C

23.General Manger is responsible for

(a) Railway Board
(b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these

Ans:- A

24.The headquarters of South-Central Railways is situated at

(a) Mumbai (V.T)
(b) Chennai
(c) Secundrabad
(d) Mumbai (Central)

Ans:- C

25.The headquarters of Northern Railway is at

(a) New Delhi
(b) Guwahati
(c) Gorakhpur
(d) Mumbai (V.T)

Ans:- A

26.The headquarters of South Railways is situated at

(a) Calcutta
(b) Chennai
(c) Delhi
(d) Mumbai

Ans:- B

27.In which institution the training of electric work is being given?

(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering

Ans:- B

28.Who invented the railway engine?

(a) Charles Babbage
(b) Isaac Newton
(c) James Watt
(d) George Stephenson

Ans:- D

29.Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institution situated?

(a) Nasik
(b) Baroda
(c) Jamalpur
(d) Pune

Ans:- C

30.Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?

(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Tamil Nadu

Ans:- C

31.The zone with the minimum length is

(a) North-Eastern Railway
(b) North-Eastern Frontier Railway
(c) South-East Railway
(d) South-Central Railway

Ans:- B

32.Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?

(a) Pune
(b) Chennai
(c) Nasik
(d) Sikandrabad

Ans:- A

33.How many training institutions of Railways are in India?

(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six

Ans:- C

34.What is the position of the Indian Railway under the zonal system?

(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Forth

Ans:- B

35.Which of the gauges is used in the hilly areas?

(a) Broad gauge
(b) Meter gauge
(c) Narrow gauge
(d) Special gauge

Ans:- C

36.Where is the extreme north of India a railway station?

(a) Jammutavi
(b) Amritsar
(c) Pathancoat
(d) Guwahat

Ans:- A

37.How many institutions do give suggestions for railways technology?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Ans:- B

38.Diesel Locomotive Works is situated at

(a) Perambur
(b) Varanasi
(c) Kapurthala
(d) Bangalore

Ans:- B

39.The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in

(a) 1974
(b) 1961
(c) 1971
(d) 1973

Ans:- C

40.The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?

(a) Kapurthala
(b) Chittranjan
(c) Perambur
(d) Bangalore

Ans:- C

41.Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided into how many regions?

(a) 7
(b) 9
(c) 8
(d) 10

Ans:- B

42.Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?

(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Gujarat
(d) Andhra Pradesh

Ans:- A

43.Palace On Wheels train was inaugurated in

(a) 1988
(b) 1972
(c) 1982
(d) 1965

Ans:- C

44.When was the Central Railway established?

(a) 5th Nov 1951
(b) 14th Nov 1951
(c) 14th April 1951
(d) 16th August, 1951

Ans:- A

45.Rajasthan is under which of the following railway zones?

(a) Northern region
(b) Western region
(c) North-Western region
(d) Central Region

Ans:- B

46.The largest national enterprise of India is

(a) Indian Railway
(b) Indian Shipyard
(c) Airways
(d) None of these

Ans:- A

47.The first locomotive which was manufactured in Chittranjan on

(a) November 1950
(b) October 1950
(c) September 1949
(d) October 1954

Ans:- A

48.Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?

(a) Chittranjan
(b) Kapurthala
(c) Bangalore
(d) Perambur

Ans:- C

49.When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?

(a) 1965
(b) 1963
(c) 1967
(d) 1965

Ans:- D

50.Where is the headquarters of Central Railway situated?

(a) Mumbai (V.T)
(b) Mumbai (Church Gate)
(c) Gwalior
(d) Gorakhpur

Ans:- A

Buy Printed Study Kit for Railway Recruitment Board (RRB) Exams

Join Online Coaching for RRB Recruitment Exams

Buy Test Series Programme For Railway Recruitment Board (RRB) Exams

<< Go Back to Main Page

comments powered by Disqus